JDOF 15 jaar!

Jeugd Dans Opleiding Fryslân 15 jaar!

In het jaar 2002 heeft Grietine Molenbuur de Jeugd Dans Opleiding Fryslân (JDOF) opgericht. Het ontbrak in Fryslân toentertijd aan een gedegen opleiding voor jong danstalent. Sindsdien zijn er heel wat meer danspassen gezet op Friese bodem! Honderden jongeren in de leeftijd van 11 tot en met 16 jaar hebben zich de afgelopen jaren als danser(es) kunnen ontwikkelen op het gebied van jazz, klassiek en moderne dans.
En
de JDOF timmert nog steeds flink aan de weg. Op dit moment studeren in totaal 16 oud leerlingen aan de MBO en HBO dansacademies in Nederland. Een prachtig gegeven gezien het strenge toelatingsbeleid van de opleidingen. En hoe mooi is het als ze weer even terugkomen om een voorstelling te zien, een les te geven of een choreografie te maken.
Om het 15 jarige bestaan te vieren organiseren we dit seizoen een aantal bijzondere activiteiten.
Grietine Molenbuur heeft voor deze week een aantal oud leerlingen van de Jeugd Dans Opleiding Fryslân uitgenodigd om les te geven: Jessie Weegenaar (Friesland College MBO D’Drive 4de jaar), Ursa Luiking van Andringa (Friesland College D’Drive 2e jaar), Mayke Velthuizen (afgestudeerd aan de dansacademie in Amsterdam) en Pim Steemers (CMD aan de NHL, danser en choregraaf).

Jessie is toegelaten tot de dansopleiding van D’Drive Friesland, mede door het volgen van de JDOF waardoor ze een stevige technische basis heeft meegekregen. Ze is de JDOF dankbaar voor de discipline, de passie en het harde werken. Wat haar toekomstplannen zijn? Ze weet dat het voor weinigen is weggelegd maar het liefst wordt ze professioneel danseres bij een gezelschap.

Ursa is begonnen met dans toen ze drie jaar oud was. Nu is ze 19 jaar en is dans niet alleen haar allergrootste passie, maar eigenlijk haar leven geworden. Ze geeft nu Jazz en Modern in Lippenhuizen en Steenwijk. Haar doel is het uitstralen van haar passie voor dans om haar leerlingen te inspireren en verder te helpen in hun dans ‘journey’.

Bij de JDOF kon Mayke zichzelf onderdompelen in de verschillende dansstijlen. Ze kreeg les van veel verschillende choreografen en leerde zichzelf daardoor flexibel op te stellen tijdens het repetitieproces. Door het combineren van school en dans leerde ze gedisciplineerd naar haar doel toe te werken: professioneel dansers worden.

De passie voor theater is bij Pim aangewakkerd tijdens zijn tijd bij de JDOF. Tijdens het repeteren van de voorstelling was hij niet alleen bezig met het uitvoeren van de dans. Hij was ook nieuwsgierig naar alles wat om hem gebeurde met het licht en de muziek. Ook de professionele werkwijze van het maken van choreografieÍn probeerde hij te doorgronden. De dingen die hij daarvan geleerd heeft past hij nog steeds toe in eigen dansprojecten. 
Het komend jaar stelt de JDOF uiteraard haar deuren weer open voor nieuw danstalent. Op zaterdag 11 maart vindt de Open Dag plaats en op zaterdag 8 april de audities. De vaste danslocatie is Neushoorn in Leeuwarden. Op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli sluiten we het feest af met de jaarlijkse eindvoorstelling in Stadsschouwburg De Harmonie.