foto mayke ok

Mayke van Veldhuizen

Mijn naam is Mayke van Veldhuizen en ik ben opgegroeid in Friesland. In juni 2016 ben ik afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten met Bachelor Dans.

Als elfjarige begon ik met dansen bij Thialda Goodijk aan het Muziekcentrum ‘De Rinkelbom’ in Heerenveen. Na anderhalf jaar lessen bij haar te hebben gevolgd ben ik verder gegaan bij Dance Explosion onder leiding van Raymond Guzman. Ik wilde auditie doen voor de Jeugd Dans Opleiding Fryslan, omdat ik meer wilde met dans.  Na de auditie werd ik aangenomen voor deze driejarige opleiding. De JDOF was voor mij een onderdompeling van verschillende dansstijlen. We kregen les van veel verschillende choreografen en leerden daardoor flexibel te zijn in het repetitieproces. Door de combinatie van de middelbare school en de repetities/trainingen van JDOF, leerde je gedisciplineerd naar je doel toe te werken. JDOF heeft de basis gelegd voor mijn loopbaan als danseres.

Na mijn eindexamen VWO ben ik naar Amsterdam verhuisd om de vooropleiding 5 O’Clock Class Peer Performance onder leiding van Jocelyn Bergland te volgen. Vijf dagen per week kregen we danslessen van 17.00 tot 21.00 uur. Naast deze dansvooropleiding studeerde ik Theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Na twee jaar ben ik aangenomen voor de voltijd dansopleiding Urban Contemporary Dans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Tijdens het vierde jaar, mijn stagejaar, ben ik zes maanden naar Israel geweest om de Vertigo International Dance Program bij te wonen. In dit halfjaar heb ik mij verdiept in het repertoire van Vertigo Dance company en in Gaga, de danstaal ontwikkeld door Ohad Naharin (artistiek leider van Batsheva Dance Company). In Gaga gaat het erom dat je ‘available’ bent voor wat er gebeurd in je lichaam en in de omgeving. Het is een improvisatie met verschillende danskwaliteiten: hard, zacht, shaky of met veel weerstand.

 

Na mijn afstuderen ben ik mij gaan ontwikkelen als freelance danser en choreografe. In juni tot en met september 2016 nam ik deel aan een residentie van dansgezelschap Project Sally. In november ben ik naar Mexico gegaan om een choreografie te maken voor Centro Cultural Segundo Piso in Cholula. In Mexico heb ik ook verschillende workshops gegeven, waaronder aan dansstudenten van Universidad de las Américas Puebla.