Alles over de vooropleiding

De vierjarige vooropleiding dans is een gevarieerd programma waarin leerlingen hun dansvaardigheden ontwikkelen door middel van lessen, projecten en optredens. Het is de perfecte opstap naar vervolgopleidingen in dans. Maar ook als je toekomstplannen niet in de danswereld liggen is de vooropleiding dé manier om je passie voor dans verder te ontplooien.

De vooropleiding omvat:

1. Danstechnische lessen: Je krijgt les in klassiek ballet, moderne / hedendaagse dans, jazz, commercial en hiphop onder leiding van professionele vakdocenten uit binnen- en buitenland.

2. Choreografie: Je danst in korte en lange choreografieen van docenten en dansmakers. Daarnaast leer je ook zelf choreografie te maken en hoe je emotie en expressie in je dans kunt leggen.

3. Podiumervaring: Krijg de kans om je talenten te tonen tijdens optredens en voorstellingen. Dit helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en je doet podiumervaring op.

4. Samenwerking: Je werkt samen met je medeleerlingen, binnen je eigen klas en daarbuiten. Gezamenlijk doe je mee aan choreografieën en projecten. 

5. Persoonlijke ontwikkeling: Ontdek je eigen stijl en artistieke identiteit terwijl je je passie voor dans verkent en ontwikkelt. Je groeit als danser én als persoon.

Opbouw van de opleiding

Tijdens de opleiding dans je gemiddeld tussen de 7 en 9 uur in de week bij JDOF. Daarnaast kun je nog lessen volgen bij andere dansscholen. Hieronder staat een kort overzicht van de opbouw van de opleiding. Onderaan vind je een schema met lesdagen- en tijden per leerjaar.

Jaar 1

 • Basis dansvaardigheden: leerlingen leren de fundamenten van alle verschillende dansstijlen, waaronder technische aspecten zoals houding, balans en coördinatie.
   
 • Choreografie en creativiteit: leerlingen dansen in choreografieën en maken kennis met expressie en zeggingskracht in dans. 
   
 • Podiumervaring: deelname aan de eindvoorstelling, interne presentaties (zoals open dagen) en kleine optredens om ervaring op te doen voor een publiek.

Jaar 2

 • Danstechnische verdieping: leerlingen bouwen voort op de technische vaardigheden die ze hebben opgedaan in het eerste jaar

 • Choreografie en improvisatie: naast het dansen in choreografieen leren leerlingen via improvisatie hun eigen stijl ontdekken. 

 • Podiumervaring: optreden tijdens de eindpresentatie, interne presentaties en optredens op locatie

Jaar 3

 • Danstechnische verdieping: leerlingen werken aan het bereiken van een hoger niveau van precisie, controle en combinatie in hun bewegingen.

 • Eigen Werk: in het Eigen Werk-project maken leerlingen in groepjes een volledig eigen choreografie onder begeleiding van een professionele choreograaf. Eigen creativiteit, werken vanuit een concept en zeggingskracht van bewegingen staan hierin centraal. Het Eigen Werk wordt gepresenteerd in het theater. 

 • Podiumervaring: deelname aan de eindvoorstelling en meerdere optredens gedurende het jaar. 

Jaar 4

 • Techniek toepassen: de techniek wordt verder verfijnd en vooral toegepast in choreografieen. 

 • Podiumervaring: in het choreografieproject Moving Forward dansen vierdejaars in een lange choreografie speciaal voor hen gecreerd door een professionele choreograaf. Ze verleggen fysieke en artistieke grenzen en proeven aan het leven als professioneel danser. 

 • Begeleiding naar vervolgonderwijs: voor degenen die een professionele danscarrière overwegen is er auditietraining en persoonlijke begeleiding ter voorbereiding op audities. 

 

Overzicht lesdagen- en tijden

Toelating 

Toelating tot de vooropleiding vindt plaats door middel van een auditie. Wanneer je in de leeftijd bent van 11 tot 14 jaar en op het voorgezet onderwijs zit, of daar na de zomervakantie naar toe gaat, kun je auditie doen. De eerstvolgende auditie is op woensdag 19 juni 2024. Klik hier om je direct in te schrijven!
 

Kosten

 • Jaar 1 | € 550,-
 • Jaar 2 | € 750,- 
 • Jaar 3 | € 750,- 
 • Jaar 4 | € 750,- 

 

Jeugdcultuurfonds  

Geld mag geen drempel vormen om je droom na te jagen. Voor ouders met beperkte financiële middelen is er daarom het Jeugdfonds Sport en Cultuur: jeugdfondssportencultuur.nl


Kleding

BIj de JDOF hanteren we kledingvoorschriten. Nieuwe leerlingen schaffen bij aanvang van de opleiding een kledingpakket aan. Dit kan bij danswinkel Rutten4Dance in Sneek: www.rutten4dance.nl 

Vanaf het tweede jaar zijn er ook spitzen nodig, deze kunnen aangeschaft worden via de opleiding. 


Kennismaken

Ben je nieuwsgierig hoe het er op de opleiding aan toe gaat? Je bent altijd welkom om een keer een kijkje te nemen. Mail naar info@jdof.nl om een afspraak te maken.

Voortgang en begeleiding

In de lessen besteden de docenten veel aandacht aan persoonlijke ontwikkeling en begeleiden ze jou stap voor stap door de opleiding heen. Daarnaast heeft elk leerjaar een eigen coach die jou en je klas gedurende het jaar volgt en ondersteunt.

Om je als leerling te begeleiden in je dansontwikkeling wordt jouw voortgang gevolgd en besproken door middel van testlessen en voortgangsgesprekken. 

Twee maal per jaar vinden er testlessen plaats, docenten komen dan kijken in de les. In deze lessen toetsen we je vorderingen van de afgelopen periode. De testlessen vormen samen met feedback van de vakdocent de input voor het voortgangsformulier.

Na elke ronde testlessen vindt er binnen 4 weken met elke leerling een persoonlijk voortgangsgesprekje plaats. In dit gesprek bespreken we tops en tips en gaan we in gesprek over hoe het gaat. Naast de voortgangsgesprekken is een tussentijds gesprek met je coach ook altijd mogelijk. 

Na de opleiding

Na het afronden van de opleiding ontvang je een certificaat. In vier jaar tijd heb je jezelf ontwikkeld tot een technische sterke, artistieke en allround danser. Je bent daarmee goed voorbereid op audities voor het hbo- en mbo dansvakonderwijs.

Als je nog een jaar moet overbruggen voordat je kunt doorstromen naar een dansopleiding kun je terecht bij ons Young Artist Program. Ook voor dansers die niet professioneel door willen met dans, maar wel op hoog niveau lessen en choreografieprojecten willen volgen is het Young Artist Program geschikt.