Alles over het YAP

Het Young Artist Program is er speciaal voor vergevorderde jonge dansers vanaf 16 jaar. Als je op zoek bent naar een volgende stap in je dansontwikkeling en verdieping, afwisseling en inspiratie zoekt, dan is het Young Artist Program (YAP) iets voor jou! Ook als je een periode hebt te overbruggen voor doorstroming naar het dansvakonderwijs (mbo- of hbo) biedt het YAP volop mogelijkheden.

Je krijgt les van ervaren professionals die zelf nog actief zijn als danser en choreograaf, zo brengen we het werkveld dichtbij en kun jij je netwerk uitbreiden. Daarnaast krijg je individuele coaching en begeleiding van docenten of vanuit het buddy-project. Ook extra’s zoals auditievoorbereiding behoren tot de mogelijkheden.

 

Programma onderdelen

Het Young Artist Program is een programma op maat. Je kunt het hele programma volgen of meerdere onderdelen kiezen. De wekelijkse lessen op dinsdag zijn een verplicht onderdeel. Daarnaast bepalen we in overleg welke andere programmaonderdelen voor jou samen het beste programma vormen.

Verplicht onderdeel

Danstraining. 
Wekelijkse danslessen in stijlen modern, jazz en urban (afgewisseld in blokken). Op dinsdagen van 17.15 - 20.30 uur.

Projecten

 • 5 O’Clock Class.
  Lessen volgen bij de 5 O’Clock class in Amsterdam, vooropleiding dans van de Academie voor Theater en Dans (AHK). Uitwisseling om de 4 weken op zaterdag. De ene keer in Leeuwarden, de andere keer in Amsterdam. Inclusief twee weekend-intensives: Maak Mee in Leeuwarden (zie hieronder) en een weekend-intensive in Amsterdam in maart 2023.
   
 • Ballet / Repertoire.
  Een verdiepend blok klassiek ballet waarin je je klassieke techniek kunt bijschaven en er wordt gewerkt aan neo-klassiek repertoire.
  Wanneer? Acht weken op woensdagavond in het najaar, datum n.t.b.
   
 • Choreografie.
  Samen met een choreograaf werk je aan een choreografie voor één van de voorstellingen van de JDOF.
  Wanneer? Acht weken in het najaar / winter op woensdagavond, datum n.t.b.
   
 • Maak Mee.
  Met de dansers en choreografen van het gezelschap Ivgi & Greben creeer je in drie dagen een eigen choreografie met aansluitend een presentatie.
  Datum: 17 t/m 19 oktober
   
 • LAVA.
  De dansers van LAVA Collective uit Arnhem maken een  nieuwe choreografie gebaseerd op repertoire uit hun nieuwste voorstelling. De choreografie wordt getoond als voorprogramma van een van de voorstellingen van LAVA.
  Wanneer? Vier weken op woensdagavond in het voorjaar, datum n.t.b.
   
 • Buddy Project.  
  Een van de dansers van gezelschap Ivgi & Greben wordt jouw buddy. Je kunt bij diegene terecht voor alle ins en outs over de danswereld, van voorbereiding op audities tot het bijwonen van repetities.

Overbrugging naar mbo- en hbo dansvakonderwijs via de VAVO

Wil je het YAP volgen ter overbrugging naar een mbo of hbo dansopleiding? Dan is er de mogelijkheid om een nog uitgebreider dansprogramma te volgen. Daarnaast is er de optie om naast je dansprogramma een middelbare schooldiploma te halen via de VAVO. We hebben een samenwerking met de VAVO om een lesprogramma op maat samen te stellen, dat past bij jouw ambities als professional in het dansveld. 

Kijk voor meer informatie over de VAVO op: https://www.frieslandcollege.nl/fc-extra/vavo

Toelating

Als je deel wil nemen aan het Young Artist Program dan kun je je aanmelden via onderstaand formulier. Daarna word je uitgenodigd voor een intakegesprek en een proefles. In het intakegesprek bespreken we welke programma-onderdelen je zou willen volgen en wat je persoonlijke doelen zijn.  Door middel van de proefles bekijken we of je dansniveau- en ervaring voldoende aansluit bij het Young Artist Program.

Kosten

Omdat je je  YAP programma samenstelt uit diverse onderdelen, zie je hieronder de prijzen per onderdeel.

Danstraining
5 O’Clock Class
Lessen klassiek ballet
Choreografieproject
Weekend-intensive
Maak Mee
LAVA- project
Buddy-project
40 weken 2.5 uur
c.a. 8 zaterdagen
40 weken
8 weken en voorstelling
April
Begin herfstvakantie
Voorjaar 2023
coaching en begeleiding
€ 100.-
€ 100.-
€ 75.-
€ 75.-
€ 75.-
€ 75.-
€ 50.-
€ 50.-

De JDOF is er voor iedereen. Mochten de kosten een probleem zijn, dan zoeken we daarvoor een oplossing. We werken daarom samen met het Jeugd Sport- en Cultuurfonds en met de Vrienden van de Jeugd Dans Opleiding.